2022. június 1-jével lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet Magyarországon, azonban számos, a veszélyhelyzeti időszak alatt hozott rendeletet meghosszabbít a kormány a 2022. június 1-jén hatályba lépő, az egyes, a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása céljából kihirdetett veszélyhelyzet során kiadott kormányrendeletek hatálybalépéséről és veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 190/2022. (V. 26.) Korm. rendeletben. A veszélyhelyzeti szabályozás végrehajtásával kapcsolatban a Hivatal az alábbi tájékoztatást nyújtja.

A Kormány 190/2022. (V. 26.) Korm. rendelete alapján a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet június 1-jei megszűnése után is hatályban maradnak az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 671/2021. (XII. 2.) Korm. rendelet és a kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról  szóló 84/2022. (III. 5.) Korm. rendelet energiahatékonyságot érintő rendelkezései.
A hatályában fenntartott szabályozás az alábbi könnyítéseket tartja érvényben: 

Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR)

1.)    A kötelezett a 2021. évi energiamegtakarítási kötelezettségét 2022. december 31-ig, 2022. évben létrejött megtakarításokkal is teljesítheti.
2.)    A közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítő jövedéki kiskereskedőkre vonatkozó szabályok
Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerinti, a közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítő jövedéki kiskereskedő mentesül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. évre vonatkozó határozatában jövedéki kiskereskedőként folytatott értékesítési tevékenysége alapján megállapított energiamegtakarítási kötelezettség 33%-ának teljesítésére vonatkozó kötelezettsége alól.

Energetikai szakreferens igénybevétele

2022. november 15. napjától kötelező újra energetikai szakreferens igénybevétele.
A Hivatal ugyanakkor javasolja az energetikai szakreferensekkel fennálló jogviszonyok fenntartását és a szakreferensek további foglalkoztatását, különös tekintettel arra, hogy

1. a jelen energiapiaci helyzetben a szakreferens szakértő segítséget nyújthat az energiakereskedőkkel való egyeztetés során,
2. a szakreferens által javasolt beruházásból származó, hitelesített megtakarítás 100%-ban elszámolható az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben. E megtakarítás értékesíthető bármely energiakereskedő számára, amely bevétel segíti a beruházás megtérülését,
3. energetikai szakreferens további igénybevételének hiányában az érintett gazdálkodó szervezet saját maga köteles az Ehat. 22/C. § (1) bekezdése szerinti éves adatszolgáltatását teljesíteni (MEKH_ENHAT_VALLALAT nyomtatványon, illetve annak iForm utódján).

A Hivatal felhívja a szakreferensek figyelmét, hogy az Ehat. 21/C. § (1) bekezdése alapján 30 napon belül kötelesek bejelenteni a MEKH_ESZAKREF nyomtatványon, illetve annak iForm utódján, ha valamely gazdálkodó szervezettel megszűnt a jogviszonyuk.

Almérő felszerelése

További könnyítésként a Hivatal az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet módosításával akként csökkentette a vállalkozások terheit, hogy a villamos energia fogyasztás mérése céljából 2022. január 1-től hatályos, a jelenleginél szigorúbb fogyasztási értékekhez kötött almérő felszerelési kötelezettség hatályba lépését egy évvel későbbre, azaz 2023. január 1-re halasztotta.