++Egy év alatt másfélszeresére nőtt a háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítménye. Mára közel 72 ezer háztartás rendelkezik napelemes kiserőművel – mondta dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) általános elnökhelyettese.

A villamosenergia-elosztók aktuális adatszolgáltatása alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a háztartási méretű erőművek (HMKE), ezen belül a (max. ~50 kW kapacitású) naperőművek 2020. év végi összesített adatait.

Dr. Tóth Tamás, a hivatal általános elnökhelyettese a legfrissebb adatokkal kapcsolatban elmondta, a HMKE-k terjedését nem fékezte meg a koronavírus-járvány sem, hiszen az előző év végi adatokhoz képest másfélszeresére nőtt a darabszámuk és beépített teljesítményük. A növekedési ütem ráadásul tovább gyorsult: míg 2019-ben 44% körül alakult, addig 2020-ban már megközelítette az 50%-ot. Ilyen módon 2020 végére már 88 112 db háztartási méretű naperőmű termelt villamos energiát, összesen 719,09 MW beépített kapacitással – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

Dr. Tóth Tamás emlékeztetett, a Nemzeti Energiastratégia szerint a kormányzat célja, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel. Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a megújuló energiatermelés lendületes növekedése örömteli fejlemény, ugyanakkor a MEKH feladata az is, hogy az ellátásbiztonság érdekében megteremtse a megújuló és a hagyományos erőművi kapacitások összhangját.

Az adatok alapján 2020-ban továbbra is többnyire természetes személyek birtokoltak háztartási méretű naperőműveket: 2020 végén már közel 72 ezer háztartásnak volt napelemes háztartási méretű kiserőműve, míg 2019 végén még csak mintegy 47 ezer háztartás mondhatta el ezt magáról. 2020 végén a lakossági napelemes HMKE-k átlagos teljesítménye 6,17 kW volt.

A háztartási méretű kiserőművek 2020. évi adatai elérhetők a Villamos energia, Megújuló energiák rovatban.

mekh.hu-enhat.mekh.hu